Kommunal forskjellsbehandling

26. februar 2025
Wiggo Hansen

Sist oppdatert: 27. februar 2025

I forbindelse med folkemøtet i Signaldalen 26. november i fjor, ble det etter hvert en het debatt om bruken av § 1.3.1 i KPA (kommuneplanens arealdel).


Wiggo Hansen. Foto: Privat

Ved bruk av denne vil kommunen kunne kreve reguleringsplan for alle tiltak som krever behandling etter plan- og bygningslovens §§ 1 – 6. På spørsmål fra salen om denne bestemmelsen hadde vært i bruk før, så var det ingen fra kommunen som kunne huske det. Men, opplyste kommunedirektøren, det er i all fall ett grustak i kommunen som har reguleringsplan, Silobakken i Skibotndalen, så der er alt på stell.

Men, ut i fra korrespondanse mellom kommunen og DIRMIN (Direktoratet for mineralforvaltning) på tampen av fjoråret, så er det visst ikke så ”på stell” som KD ville ha det til. Statens vegvesen fikk i sin tid utarbeidet reguleringsplan for området, men i bestemmelsene så står det at massene derfra kun kan benyttes til «vegbyggingsformål E8 Halsebakkan – Riksgrensen». Nå ble det aldri kjørt ut et eneste lass med grus fra Silobakken til formål E8, men til andre formål er det tatt ut store mengder grus, i strid med reguleringsbestemmelsene. Dette har kommunen sett gjennom fingrene med, og latt uttakene fortsette. Grustaket har i det siste vært driftet av et firma fra vår nabokommune i nord, og de søkte i begynnelsen av fjoråret om driftskonsesjon. Så langt er denne søknaden ikke behandlet. Den burde selvfølgelig vært behandlet for lenge siden, og bestemmelsene i reguleringsplanen endret slik at de som drifter grustaket kan gjøre det på lovlig måte.

Så viser det seg at kommunen driver grov forskjellsbehandling av tilnærmet like saker. I saken med grustaket på Nymo, har kommunen drevet et paragrafrytteri som man nesten må være advokat for å forstå. Her har det meste av lover og regler blitt tatt i bruk for å stoppe uttak av ca 5000 m3 grus. Det samme kan man si om måten de har håndtert sakene om reguleringsendring for Brennfjell og Helligskogen på. Mens det i tilfellet Silobakken ikke er så nøye om det driftes i strid med reguleringsbestemmelsene.

Og det er ikke bare arbeidsplasser og næringsutvikling det er snakk om. For beboerne i Signaldalen så er det et lenge etterlengtet veiprosjekt som var i ferd med å fullføres som ble stoppet. Når tid har kommunen tenkt å slutte med denne selvskadingen?

Nå har k-styret enstemmig gått inn for å gi dispensasjon til entreprenøren for masseuttak på Nymo, så det ser nå ut til at en løsning kan være i sikte. Likevel fortsetter kommunen å sende ut ”varsel om oppsigelse av kontrakt” til entreprenøren. Etter så mange års forsømmelse av veien i Signaldalen, så synes jeg kommunen heller burde konsentrere seg om å få ferdigstilt prosjektet fortest mulig.