Tanker etter et folkemøte

26. november 2024
Wiggo Hansen

Sist oppdatert: 26. november 2024

I kveld var det folksomt på Brunes da bygdelaget i Signaldalen hadde invitert til folkemøte angående opprusting av veiene i dalen. Bakgrunnen var at arbeidet nå er stoppet opp, grunnet kommunens vedtak om å kreve reguleringsplan for grustak.


Wiggo Hansen. Foto: Privat

Dølene møtte manns- og kvinnesterke opp, og fra kommunen møtte ordfører, kommunedirektør og en ansatt fra plan- og drift.

Det skulle snart vise seg at det springende punkt skulle bli kommunens vedtak om å kreve reg. plan for uttak av masser fra grustaket på Nymo. For å få til dette, måtte de ta i bruk bestemmelsene i kap. 1.3.1. i kommuneplanens arealdel, KPA. På spørsmål fra salen om denne bestemmelsen hadde vært brukt tidligere, så var det ingen fra øvrigheta som kunne huske det. Og det er jo ganske forståelig, for når man tar i bruk 1.3.1. så gjelder det ikke bare for grustak, men for alle tiltak i kommunen som krever behandling etter bygningslovens §§ 1-6. Det vil si det meste som folk flest gjør av og til, som f.eks. å anlegge en plen, utvide balkongen, utvide stua litt osv.

Men ikke nok med det, de har også fratatt for eksempel grunneiere retten til å kunne selge grus. Her er det nærliggende å tro at et søksmål om dette kan medføre et erstatningskrav mot kommunen. Etter min mening så driver kommunen her et høyt spill med våre skattepenger.

Det ble også opplyst fra kommunedirektøren at grusen som var tenkt levert, ikke holdt den kvaliteten som var etterspurt i anbudet. Dette ble tilbakevist av både grunneier og entreprenør, som minnet på at kommunen hadde fått rapporten fra kvalitetskontrollen tilsendt. Dette bekreftet da også den ansatte fra driftsetaten. Så hvorfor kastes det da ut slik feilinformasjon?

Bygdefolket lurte også på hva som var den egentlige grunnen til at kommunen gikk til det skritt å stenge grustakene over natta. Den samme loven hadde jo vært der siden 2015 da KPA ble vedtatt, og gjelder fram til 2027. Mye grus har blitt kjørt ut fra alle kommunens grustak siden 2015, uten at det har vært stilt krav om reguleringsplan, ikke før nå. Men det var ingen fra kommunen som hadde noe svar på det. De kunne jo brukt § 2.6.1. som sier at krav om reguleringsplan kun gjelder for nye store grustak. Og da hadde dette vært en ikke-sak.

Så kom det også fram at kommunen har brukt advokat flittig. På spørsmål i fra salen, så opplyste kommunedirektøren at de hadde brukt ca 150.000 så langt i denne saken. Tenk så mye grus det kunne blitt av de pengene, og dette er bare begynnelsen.

Ikke lett for en legmann å forstå hvorfor kommunen velger å hyre inn en advokat for å ”rettferdiggjøre” sine meningsløse handlinger i denne saken, som igjen har ført til full stopp i veiarbeidet. Det er vel ikke nødvendig å nevne at dette ikke akkurat førte til at publikum tok ”bølgen”.

Ja tenk å bevilge 5 millioner til en gladsak som opprusting av veiene i Signaldalen, og ende opp som den som stopper hele prosjektet.

Eller som en av de eldre fra dalen avsluttet møtet med å si; hadde denne kommunen vært en privat bedrift, så hadde den vært konkurs.