Elvevoll Settefisk AS er et settefiskanlegg i Storfjord kommune. Anlegget ble stiftet i 1985 og siden da har det vært bygget på det en stor del. Anlegget gikk konkurs på 90-tallet og ble startet opp igjen av Akvafarm AS fra Senja. I 2006 ble anlegget solgt til Arnøy Laks AS. Fra 2006 har anlegget gjennomgått store endringer. Første tiltak var forbedret vannbehandling av inntaksvann der holdetanker ble laget. Grunnen var å få til utfelling av metaller fra inntaksvannet og nitrogenutlufting. Deretter ble demning rustet opp for å sikre vannkilden for anlegget, spesielt i de tørreste periodene fra januar til april.
I 2012 ble en gjennomgang tatt på startfôring og kar byttet ut. I 2014 ble det investert i et gjenbrukssystem på anlegget. Målet var å få bedre utnyttelse på vann og energi. Vann fra klekkeri, startfôring og tilvekstavdeling samles og er filtrert for partikler, CO2 luftet og brukt igjen på smoltkar. Samtidig ble karhall bygget over alle smoltkar. Under samme operasjon ble alle smoltkarene på anlegget forhøyet og en ekstra 11m lagt til.
– I dag er vi ni ansatte. Vi kan produsere opp til 2,5 millioner smolt. forklarer leder Sigmar Arnarsson. Han kaller klekkeriet det mest interessante i hele Norge.
– Vi har alle systemene du kan tenke deg. Vi har gjennomstrømning, vi har gjenbruk, og vi har RAS.
Settefiskanlegget er eid av Arnøy Laks og var tidligere et rent gjennomstrømningsanlegg. I år feirer morselskapet Arnøy Laks 40-års jubileum, og dette har de feiret. Vi hadde en tur med alle ansatte i konsernet ned til Kreta i sommer. Vi reiste ned i to puljer, der vi måtte ha folk på anleggene mens andre fikk solet seg. Det var en fantastisk flott reise der vi fikk samlet gjengen sammen, fra sjø, land, slakteri, administrasjon og eiere. Vi brukte anledninga til å jobbe med vår interne strategi med hele gruppen og det var gode innspill fra det arbeidet som ga et godt grunnlag for å bygge Arnøy Laks videre inn i fremtiden.
I januar 2021 åpnet de sine to nye RAS-avdelinger. Hovedgrunnen til at de ønsket å oppgradere anlegget var at de hadde lav kapasitet.
– Vi hadde bare 1300 kubikkmeter, og halvparten av det var vann fra omgivelsene. Vi tok sjøvann gjennom varmeveksling og blandet det med elvevann, sånn at vi om vinteren kunne opprettholde en stabil temperatur på 2-3 grader. Det betyr at vi bare satte fisken i et kjøleskap. Men vi doblet kapasiteten ved å bygge RAS-anlegget, der alt er oppvarmet. Da de bygget RAS-anlegget, oppdaget de at de måtte bli eksperter på RAS ganske raskt uten å ha noen forkunnskaper.
– Å bli ekspert på noe du ikke vet noe om, er vanskelig. Vi kan fisk, vi kjente det gamle anlegget vårt ganske godt, og så fikk vi dette nye med alle de nye parametere, nye pumper, nytt alt. Men den prosessen mener han har gått veldig bra.
– Nå har vi fått følelsen med systemet, vi kjenner det og vi vet hva det kan tåle, og så langt har det ikke skjedd noe stort. Og jeg vil også legge til at at det skyldes at vi har gode folk som vet hva de gjør. Det er veldig viktig, understreker han.
Samtidig har en slik utvidelse også en bakside, nemlig en kostnad.
– Det er en stor investering for et lite selskap. Det er den så langt største investeringen til Arnøylaks-konsernet og det var til og med den største private investeringen i Storfjord kommune.
Før de etablerte RAS-anlegget var det en intensiv periode med å finne ut hva de skulle bygge.
– Vi kontaktet mange leverandører av RAS-anlegg. Og de forteller jo alle at de har det beste anlegget. Så det var en lang prosess, forklarer Sigmar.
Selskapet endte opp med å velge Billund Aquaculture Norway. Etter vår mening leverte de smarte løsninger. Og en av de viktigste fordelene slik vi så det, var at de ikke har så mange komponenter. Det er et relativt enkelt system, men ingen deler i tankene, noe vi ser gir oss mange fordeler.
Etter hvert ble jo Billund Aquaculture Norway til VAQ. Anlegget er en slags VAQ-Billund Aquaculture-fasilitet. Arnarsson legger ikke skjul på at det ikke er det største RAS-anlegget som er i Norge, men han mener det er et veldig bra et.
– Vi har to avdelinger, RAS 1 og RAS 2, som er nesten like. Bortsett fra at det ene er for fisk fra 5 til 50 gram, og de andre er for fisk som veier 50 gram og mer. Åpenbart fungerer det. Det har gitt oss merverdi. Vi har mer stabile parametere, og vi har stabile biofiltere. Vi har et system som er lett å håndtere.
Han sier de kan se forskjellene på fisken når de flyttes over til RAS. Vi har eksplosjon i veksten, og fisken trives virkelig der. Jeg vil si at hvis vi hadde hatt RAS overalt, ville vi hatt enda bedre produksjon. Men vi har et gammelt anlegg, vi er en slags hybridløsning med produksjonen vår, men vi kan se at de beste resultatene kommer fra RAS. Når du har de naturlige omgivelsene vi har får du iskaldt vann om vinteren og veldig varmt vann om sommeren. Å ha et anlegg som kan kontrollere toppene er alfa og omega for oss avslutter Sigmar Arnarsson!