I forbindelse med planlagt uttak av grusmasser i Nymo grustak har byggesaksavdelingen i Storfjord krevd at det må foreligge godkjent reguleringsplan før det kan tas ut masser der. Kravet fra kommunen medfører nå i praksis stengte grustak i hele indre Storfjord, og både kommunen og alle innbyggere som trenger grusmasser må nå hente dette i nabokommunene med dyre innkjøp og transportkostnader.
De mindre uttakene som har vært brukt lokalt i en årrekke vil sannsynligvis ikke kunne svare kostnadene med å utarbeide reguleringsplaner, og vil risikere å bli stengt for alltid. Utarbeidelser av reguleringsplaner kan ofte ta inntil to år og uttakene vil ikke kunne brukes i denne tiden.
Nå bør alle innbyggere, grunneiere, næringsdrivere og entreprenører engasjere seg i denne saken, og ikke godta en slik nedbygging av et tilbud med kortreiste masser til bruk for alle innbyggere som trenger grus og steinmasser. Kommunen har i den siste tiden vært veldig miljøbevisst rundt sine anskaffelser, noe som ikke gjenspeiles i denne saken.
I kommuneplanens arealdel er det avsatt flere områder med arealformål for råstoffutvinning, og disse hadde allerede i 2015 arealbrukstatus som «nåværende» grustak. Disse grus-/ masseuttak, som er båndlagt til råstoffutvinning i arealplanen, er kartlagt av NGU, registrert i Grusdatabasen og registrert i kartdatabase hos Bergmesteren (Direktoratet for Mineralforvaltningen).
I følge planbestemmelsene i Storfjord for planperioden 2015-2027 er det ikke krav til reguleringsplaner for eksisterende masseuttak. Iht. planbestemmelsene under punkt 2.6.1 Råstoffutvinning er det kun for nye, større uttaksområder som det kreves utarbeidet reguleringsplan (detaljplan).
Det samme kravet er presisert å gjelde for området BRU01, som i 2015 var et fremtidig planlagt utvidet drift av et eksisterende uttak («R5»). BRU01 er uttaksområdet som er i øvre enden av Lullesletta. Dette kravet er helt klart begrenset til å gjelde dette konkrete området, og kan ikke på noen måte tolkes slik at alle andre uttak også kommer inn under de samme krav. Det skulle da tydelig ha fremkommet.
Både arealplanen og planbestemmelsene er juridisk (rettslig) bindene for kommunen, og må derfor kunne legges til grunn for planlegging for oss som også skal prøve å drive næringsvirksomhet i denne kommunen.
Når en da får høre at alt faller på byggesaksavdelingens tolkning av bestemmelsene blir en betenkt. Dette er åpenbart en næringsfiendtlig holdning som har negative konsekvenser for oss alle, og som ikke kan godtas.
Nå må kommunedirektør og ordfører ta styring på hvordan vi skal ha det i kommunen og ikke være med på å bygge ned det lille vi har.